A közösségépítés a 21. század nagy kihívása

kozosseg epites

Soha, egyetlen században nem volt ennyire elmagányosodva az emberiség. Miközben egyre többen és többen vagyunk, a problémáink egyre beljebb és beljebb kezdődnek. Az életünket nem érinti közvetlenül a nagypolitika, a háborúk, van szükséges egészségügyi és élelmiszerellátásunk, az első világot elkerüli a legtöbb nagyobb katasztrófa is. A belső világunkat annál kevésbé. A családok sokszor ki vannak téve a politikai-gazdasági játszmáknak, az egyének mentális állapota pedig évtizedről évtizedre romlik. Erre a szituációra pedig a közösségépítés lehet az egyik legfontosabb válasz.

Kik azok, akik a közösségépítés legmenőbb harcosai?

Sokan vannak, akik felismerték, mekkora megtartó ereje van egy-egy közösség létrehozásának. Sportkörök, egyházi közösségek, lakóközösségek, hobbiklubok, közösségi média csoportok állnak meg a magányosok mellett, és gyűjtik össze azokat, akiknek társra van szüksége. Ez fantasztikus!

A civil szervezetek olyan ügyeket karolnak fel és tesznek a közösség ügyévé, amelyek korábban nem kerültek fókuszba. Hatalmas munkát végeznek a közösségépítés terén, és nagy szolgálatot tesznek a társadalom minden tagja számára, még ha közvetlenül nem is érezzük néha. Tartozunk hát nekik azzal, hogy mi is visszük időnként a zászlójukat, segítjük őket önkéntes munkával vagy támogatással.

Támogatásunk lehet természetbeni vagy anyagi jellegű. Sokszor azonban azt látja az egyszeri szemlélő, hogy a támogatás megmarad a felesleges tárgyak és ruhák lepasszolásánál, holott ennél jóval többre volna szüksége a civil szervezeteknek. Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, infrastruktúrára, tudásra, szakemberekre van szükség. Nem könnyű ezt önkéntes alapon megszerezni.

A Jót venni jó elkötelezett azok mellett, akik akár önkéntesen, akár alkalmazottként felteszik az életüket egy ügyre, akik kiállnak másokért, akik felhangosítják azok hangját, akik a társadalom perifériájára szorultak ilyen-olyan okból. Akik a közösségépítés elhivatott harcosai.

Tevékenységünknek ezért áll az egyik gyújtópontjában a civil szervezetek támogatása. Hisszük, hogy a dizájntermékek vásárlásával emelhetjük a hazai alkotók renoméját, ugyanakkor hiszünk benne, hogy az ezzel összekapcsolt jótékonykodás számottevő segítséget jelenthet a civil szféra képviselői számára.

Szeretnénk, ha a kezdeményezésünk egyaránt szolgálna mindenki – vásárlók, alkotók és szervezetek – megelégedésére.