Kampány az inklúzióért az autizmus világnapján

inkluzio

Itt élnek köztünk. Furák, bolondok, idegesítőek, viccesek, érdekesek. Rugalmatlanok, fixáltak, érzékenyek, kiváló képességekkel vagy nem, de legtöbbször társas nehézségekkel és szenzoros érzékenységgel. Az autizmus világnapja alkalmából közös kampányt indítunk az Egy sima, egy fordított Egyesülettel.

Az autizmusról

Az autizmus a 21. század egyik legnagyobb felfedezése, amellyel évről évre egyre több, és egyre fiatalabb gyermeket diagnosztizálnak. Az autizmus egy spektrumzavar: egy egész skálányi tünettel bírhat, amelyek egyenként külön erősségűek lehetnek, sőt, idővel még változhatnak is akár összetételben akár mértékben. Vannak autizmusban nagyon súlyosan értintett, és alig észrevehetően érintett társaink, és olyanok is lesznek mindig, akik nem tudnak az érintettségükről.

És hogy hogyan hat ez az ép társadalomra? Elfordulunk, zavartan mosolygunk, nyitunk, ki-ki vérmérséklete szerint. Ítélkezünk vagy félünk, mert amit az ember nem ismer, arra leginkább így reagál. Régi, elemi ösztön ez. De mi lehetünk újak és levethetjük az ösztönöket magunkról!

Egyesület az autizmus megértéséért

Az Egy sima, egy fordított – Egyesület az Inklúzióért azért dolgozik, hogy ne féljünk többé egymástól és legyen mit mondanunk egymásnak. A fejben való akadálymentesítés, a másik megismerése és ítélkezésmente elfogadása az első kis lépés ahhoz, hogy közösen egy elfogadóbb világban élhessünk.

Az érintett gyógypedagógusokból, pszichológusokból és szülőkből álló kis csapat 2017 óta teremt teret ahhoz, hogy „simák” és „fordítottak” megtapasztalják, hogyan lehet „jól lenni” együtt. Óvodásoktól felnőttekig bárki számára nyitott, szemléletformáló foglalkozásaikon, céges workshopjaikon az elsődleges cél, hogy “simák” és a “fordítottak” könnyebben megszólítsák egymást, könnyebben kooperáljanak.

Habár a láthatatlan fogyatékosságokat nehezebb társadalmi és egyéni szinten is értelmezni, hiszen nem feltétlenül látványos, mi zajlik valakiben, fontos, hogy a társadalom – még ha ez közel lehetetlen is, megpróbálja elválasztani a személyiséget az állapottól, és mielőtt ítéletet mondana, merüljön fel a kérdés: vajon a másikban mi zajlik ilyenkor?

Inklúzió – a befogadás kultúrája

Magyarországon még gyerekcipőben jár az inkluzív, azaz a befogadó és elfogadó, a különböző személyiségek interakcióját és kooperációját segítő gondolkodás. Az oktatási és egészségügyi intézmények, a különféle közösségek ismeret hiányában a legtöbb esetben még nem tudják a másságot kezelni, a másképp élőt integrálni. Az Egy sima, egy fordított Egyesület az Inklúzióért programjaival, képzéseivel, játékaival ezt a megismerést, tudást, az egymás felé fordulást segíti elő.

Április 2-án, az Autizmus Világnapja alkalmából a Jót venni jó felületén kiemelten támogathatod most ezt a szemléletet és az egyesület céljait. Tölts fel termékeket, és oszd meg a követőiddel, hogy a vásárlás vagy licit során támogassák az Egy sima, egy fordított munkáját!